”På YouTube kan vi tillade os at have præcis den holdning, vi vil”

                                                                                - Citat Anders Møller, Kølvrå.

 

 

 

 

 

 

Måske er det holdninger som denne, der nogen gange driver børn og unge til at ville være uden for de voksnes rækker digitalt?

Og det kan for nogle voksne være svært at forstå, at børnene kan have et behov for ikke at skulle dele alt med forældre og andre voksne omkring dem.

 

 

 

 

Forældreansvar og børnerettigheder

 

Som forældre har vi ansvar for vores børn. Vi er ansvarlige for at følge med i deres liv, først og fremmest for at sikre, at de trives og har det godt. Jf. Konventionen om Barnets Rettigheder, artikel 5.

Det er barnets ret at have det godt, men det er også barnets ret at have et privatliv. Jf. Konventionen om Barnets Rettigheder, artikel 16 og 26.

Desuden har barnet ret til at vide, hvad der sker i verden og have sin egen mening.

 

Dilemmaer opstår, når barnet fx kommer i konflikt med andre via de sociale medier og internettet. Når barnets mediebrug ikke længere sker, uden at barnet selv eller andre udsættes for negative konsekvenser.

 

           • Må man blande sig som forældre?

           • Hvornår må man blande sig?

           • Og hvordan skal man blande sig?

 

Tre gode spørgsmål, som man ikke alene kan forholde sig til i eget hjem, men som man også kan diskutere med andre voksne omkring barnet. Dvs. skolen, institutionen, fritidslivet m.v..

 

 

 

At være rollemodel

 

Dit barn følger også med i dit liv. Dermed også i dine medievaner. Overvej, hvordan du selv anvender medier og internet.

 

           • Lægger du samtlige fotos ud til skue for hele verden? Også dem af jer, hvor I

             står halvnøgne i strandkanten og smiler med en cool drink i hånden?

           • Sidder du det halve af natten begravet i facebookopdateringer?

           • Er du nærværende ved middagsbordet, eller har du blikket rettet mod den

             blinkende mobil?

           • Har I lavet aftaler om mediebruget i hjemmet?

 

 

 

 

 

Gode råd

 

 

Aftaler: Overordnet er det en god idé at lave aftaler om familiens mediebrug og vaner. Tal sammen om det. Gør det til en naturlighed på dagsordenen for familielivet at vende de ting, som I har oplevet på de sociale medier og på internettet.

Optræd interesseret og nærværende i dit barns mediebrug, og ikke på forhånd fordømmende. Det lyder enkelt, og det virker.

 

Tal med dit barn om:

 

E-mail: Hvis dit barn har brug for en e-mail, så hjælp med at oprette en adresse. Der er masser af gratis e-mail-services, men de er typisk smækfyldte med reklamer og tilbud, som på ingen måde er rettet mod yngre børn. Hvis du vil beskytte dit barn og jeres data, så anbefales det at anvende en betalingsservice, som du har tillid til.

 

Apps: Der findes mange gode og relevante for børn i alle aldre. Et marked i rivende udvikling. Det bedste, man kan gøre for at hindre downloads af uhensigtsmæssige apps er at lave aftaler om, at man snakker om dem, inden dit barn henter noget fra internettet.

 

Misforståelser: Ord på skrift kan tolkes og mistolkes. Vi forstår ikke nødvendigvis det samme med ordene. Derfor kan der opstå misforståelser, hvor ingen er. Et godt råd er at lære dit barn at spørge, inden man farer i blækhuset. Lær dit barn, at det kan være en god idé at tale om det, man ikke helt forstår.

 

Blokering af andre: Hvis barnet føler sig forulempet eller opdager noget ubehageligt, skal det være muligt at kunne blokere eller anmelde en person. Lær dit barn, hvordan man gør det.

 

Hvem er du venner med?: Mange børn og unge har venner på de sociale medier, som de reelt ikke kender. Tal med dit barn om det at vælge til og vælge fra. Tal med dit barn om at være en opmærksom og kritisk ”ven” online.

 

Hvad deler dit barn?: Tal med dit barn om at dele tekster, film og fotos med andre. Lær dit barn at dele med omtanke for sig selv og andre. Diskutér, hvornår det kan være ok at dele noget med andre, og eksempler på hvornår det er en dårlig idé og måske direkte ulovligt.

 

Aldersgrænser: Hvor gammel skal man være for at kunne oprette en profil? Se listen herunder:

 

      • Momio, Kuddle, MovieStarPlanet o.l.: Målrettet børn fra 8 år

      • Instagram, Snapchat, facebook, Youtube, Facebook, Twitter o.l.: Målrettet unge og

        voksne over 13 år.

 

Du kan læse meget mere på Medierådets hjemmeside om Sikker Internet

http://www.dfi.dk/Boern_og_unge/Medieraadet/Digitale-medier/Aktiviteter/Sikker-Internet-Dag-2016.aspx

 

 

© Copyright 2015.

Den digitale detektiv er udviklet og vedligeholdt af MT MediaHouse og Fotojournalisten.

Projektet er udarbejdet i samarbejde med Ministeriet for børn, undervisning og ligestilling.

Kontakt

Om digitaldetektiv.dk

UVM.dk